woensdag 12 september 2007

Week 1: Amsterdam - Mauritius - Madagaskar - Antananarivo- Périnet - Antsirabe

Dag 1 Woensdag 12 september 2007: Amsterdam - Mauritius
Met een kleine hindernis vertrokken - schietpartij op de Boompjes - naar Schiphol. Geen vertraging met de trein, en ruim op tijd om het papieren ticket op te halen bij de ticket balie. Inchecken kan gewoon bij de zuilen van de KLM, en de stoelen voor zowel de vlucht naar Parijs als de vlucht naar Mauritius kunnen al geselecteerd worden. Voor de laatste etappe nog niet, want dat duurt nog meer dan 24 uur. Ik kies voor de eerste 2 etappes voor een gangplaats. Bagage kan gelukkig doorgelabeld worden naar Madagaskar. Nog even een lekkere koffie bij de Starbucks genomen, en daarna naar de gate. Daar zie ik de eerste labeltjes hangen met Djoser aan wat tassen, en dat blijken inderdaad mijn reisgenoten te zijn. Met een klein vertraging en met vertrek vanuit Zandvoort komen we iets te laat aan in Parijs. Uistappen en de eerste excursie is er - een wandeltocht naar de bus voor de andere terminal. De bus gaat ongeveer langs alle terminals en uiteindelijk stappen we uit onder het vliegtuig van Air Mauritius. Even naar boven en we moeten direct boarden, dat gaat dus net goed. Iets te vroeg vertrokken voor de vlucht van ruim 11 uur naar Mauritius. Eigen beeldschermpje in de stoel met vrij oude c-films die allemaal tegelijk draaien, dus je kunt ze niet achter elkaar bekijken. Wat eten, en boven Cairo val ik in slaap om weer ergens boven de oceaan wakker te worden, dus lekker lang geslapen.

Dag 2 Donderdag 13 september 2007: Mauritius - Madagaskar - Antananarivo
Om 5.30 uur in de ochtend landen we op Mauritius gaan met z'n allen door de douane, inclusief de reisleider, en krijgen een visum voor wel een dag. Djoser heeft vanwege de lange overstaptijd hier ons een excursie over het eiland aangeboden. We komen buiten en het regent, met tussenposen hoost het. Dat is niet volgens de weermodellen. De excursie over Mauritius gaat over de hele zuidkant van het eiland. En ondanks de regen ziet het er mooi uit. Bij een 7-kleurige rots nemen we een klein ontbijtje, uiteindelijk zijn om een uur of 1 weer op het vliegveld. Nog even inchecken en na de douane krijgen we van Kees de eerste informatie over Madagaskar. Na een korte vlucht (vertrek om 15.15 uur) van 1,5 uur landen we in Antananarivo en om dit makkelijker uit te spreken noemt iedereen dit Tana. Bij de douane weer wat stempels verzamelen - ook weer formuliertjes invullen - wachten op de bagage. Het is altijd weer een verademing als ik mijn rugzak aan zie komen. Uiteindelijk blijkt dat van reisgenoot Stefan de bagage niet is aangekomen.
Dan geld wisselen op het vliegveld, 10.000 arianes is 4 Euro, en omdat er verder geen pinautomaten of banken komen de komende dagen voor 250 Euro wisselen. Dat wordt ruim 600.000 Arianes in biljetten van 5.000. Per 10 stuks aan elkaar vastgeniet - methode India. In een klein uurtje net de bus naar het hotel Sjanghai, dat grenst aan de Amerikaanse Ambassade. Dat betekent roadblocks, veel bewapende militairen, spiegels onder de bus, met stickers kijken of er geen explosieven zitten in de handbagage of op de kleding. Bij het hotel even opfrissen en gezamenlijk eten bij de pizzeria om de hoek. Vroeg naar bed. En voor ik het vergeet - het regent.

Dag 3 Vrijdag 14 september 2007: Antananarivo - Andasibe - Périnet reservaat
Vroeg op, ontbijt in het hotel, en dankzij een taxichauffeur heb ik mijn camera nog. Ik wil gewoon een foto maken van het hotel, helaas betekent dat je dan ook gelijk de bewaking van de Amerikaanse ambassade fotografeert, en dat mag natuurlijk niet. Is natuurlijk een staatsgeheim:-) Met een Renault 4 (ze rijden hier in overvloed) naar de Rova - gebouw op het hoogste punt van Tana, waar alle koningen begraven zijn van Madagaskar. Lopend terug naar het hotel in de zon hier staat de bus al klaar om naar Perinet te gaan. Het wordt een lange rit ruim 150 km, maar veel bochten in de bergwegen. Eerst maken we een onverwachte tussenstop bij een schooltje. Als verjaardagscadeautje voor Stefan heeft zijn vriendin Daan een kindje geadopteerd - gesponsord van 7 jaar zodat deze naar school kan gaan voor de komende 7 jaar. Hier maken zij nu kennis met het meisje en haar moeder. Toch een heel mooi kado.
Onderweg moeten we wat eten kopen voor de lunch onderweg. Ergens langs de berm eten we dit op.
Onderweg maken we een stop bij een reservaatje, Madagaskar Exotic (oude naam Mandraka Reptile Farm). Hier zien we van heel dichtbij de eerste 2 merken lemurs / maki's / halfapen. Dichtbij is van ze zitten letterlijk op mijn rug. Hier ziet ook de dansende lemur bij - dit is echt gaaf om te zien. Verder zijn hier heel veel kameleons, vlinders en nog wat andere insecten. Maar hier zijn ze gelukkig wel goed te zijn, al hebben ze goede schutkleuren. Alleen de Redband kameleon zien we niet.
Tegen het eind van de middag gaat het gelukkig weer regenen. Het hotel is fantastisch, het zijn allemaal vrij staande hutjes tegen een kleine helling gebouwd, net uitzicht op de jungle. En deze reis een voordeel - ik heb als enige man alleen geboekt dus een kamer voor mezelf.
Eerst nog een avondwandeling over de asfaltweg om in de regen wat nachtdieren te spotten, en die zien we ook - wat lemuren, kameleons, en kikkers. Eten in het hotel, want dat ligt in de middle of nowhere.
Hotel is Feon'ny Ala in Andasibe.

Dag 4 Zaterdag 15 september 2007: Périnet reservaat
Vroeg op voor een wandeling in het Perinet park. Er kan gekozen worden uit 2 wandelingen van 3 of 5 uur. Gekozen voor de korte wandeling. Tijdens de wandeling zien we diverse lemuren, waaronder de indri indri. Dit is de grootste soort, ongeveer 90 cm. Deze maakt het lawaai van een sirene, en vooral als ze dit met z'n vieren doen is dit indrukwekkend. Ook nog een bamboe lemur, en nog een paar gezien. Je staat wel met z'n allen onder een boom naar boven te staren, en als er een blad in de weg zit dan zie je hem niet. Aanwijzingen als daar rechts van die tak bij dat groene blaadje. Je moet bedenken je loopt in de jungle, met alleen maar takken en groene blaadjes.
In de middag het dorpje in, lekker wandelen, mensen kijken of is het precies andersom, worden wij aangestaard.
Bij terugkomst in het hotel is er bericht dat er een koffer gevonden is. Dit bericht en dat het bijna het einde van de middag is, zijn een goede reden om aan de THB te gaan - Three Horses Beer.

Dag 5 Zondag 16 september 2007: Périnet reservaat - Mandrakandrina - Antsirabe
Het wordt een lange, lange reisdag, iets van 350 km. Maar met wat tussenstops en een mislukte poging om de bagage in Tana op te halen, konen we tegen een uur of 5 bij het hotel Hasina aan. Ik heb een balzaal, zonder kamernummer maar de kamer heeft een naam: Orchidee. Heel kort even met een pousse pousse de stad ingegaan, en daarna op het balkon nog even met mijn buurvrouwen Jet en Eef een pilsje gedronken.
Met een groot gedeelte van de groep gaan eten in een Frans restaurantje (Arche) in de buurt.

Dag 6 Maandag 17 september 2007: Antsirabe
De meesten gaan vandaag fietsen. Ik ga met Cornelia, Stefan en Daan op stap. We gaan met de pousse pousse naar het busstation. Pousse pousse zijn handkarren waar je in gaat zitten, en de loper op blote voeten ervoor loopt je dan naar je bestemming. Heel bizar, maar zij huren de kar, en hier verdienen ze geld mee. Dit ritje 1000 Ar, 40 cent. Voor 10.000 Ar zijn ze zelfs bereid om ons naar het meer te brengen, 7 kilometer verder. Over een heuvelachtige weg, dat kan je die mensen gewoon niet aandoen.
De eerste taxi die we proberen te huren kost 400.000 Arianes. We besluiten dat we de taxi niet willen kopen, en zoeken een andere. Deze taxichauffeur wil ons wel brengen voor 40.000. Een oude Peugeot 504 station met 3 banken. We gaan naar een meertje even buiten het dorp, hier zien we ook de fietsers. Lopen wat rond, drinken wat (ook onze knuffel madagaskarees - taxi chauffeur krijgt wat te drinken van ons), en laten ons bij de market weer afzetten.
Onderweg naar het meer komen we ook nog een pousse pousse tegen afgeladen met rijst, zo'n 400 kg. Hier lopen ze met z'n tweeën voor, maar helling af, moeten ze hun blote voeten dwarszetten en zie je de voeten gewoon stuiteren over het asfalt. Je krijgt zelf pijn in je voeten als je dat ziet.

Dag 7 Dinsdag 18 september 2007: Antsirabe - Ambositra
In de ochtend hebben we de tijd om nog even het dorp in te gaan, nog even naar een marktje, wat shoppen en daarna nog even lunchen. Na de lunch gaan we met de bus de bergen in voor een mooie rit naar Ambositra. Ook vandaag begint het om een uur of 4 weer te regenen, maar gelukkig is het droog maar wel frisjes als we aankomen in Ambositra. Het hotel ligt in het centrum, en ik heb een riante kamer in het oude gedeelte van het hotel. Maar wel aparte badkamer, apart toilet, en hier tussen een ruimte met de wastafel.
Ik ga nog even het dorpje in, even wat rondlopen. Het is een leuk, gezellig dorpje. Vlak bij het hotel is ook nog een kleine markt, waar je van alles kunt kopen. Denk hierbij aan gefrituurde kakkerlakken en meer van dit soort lekkers. Ook zijn hier wat bioscoopjes, maar uit de affiches blijkt dat hier alleen 18+ films vertoond worden.
Met de gids die ons morgen met de wandeling gaat begeleiden,gaan we met z'n alleen naar een restaurant Masoandro. Een soepje betekent hier dat je een complete pan krijgt, dit geeft wat lachaanvallen, maar ook hier weer prima eten.
We zitten in hotel Mania in het centrum van het dorp.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

hoi Richard,
Leuk om je op deze manier weer tijdens een reis te volgen! Je hebt al weer veel gezien en meegemaakt. En ook al een aantal keer regen, is dat normaal daar voor deze tijd, of is het weer ook daar anders en onvoorspelbaar?

En wat een mazzel: een eigen kamer zonder er extra voor te hoeven betalen! Ik ben benieuwd naar de rest van de trip en je verhaal.

groetjes, Janet

Anoniem zei

Ha Richard,
Ik heb je linkje ook even naar Yvonne en Alice doorgestuurd aangezien zij ook graag je reis wilden volgen.
Zo te zien ben je weer helemaal in je element en ik wacht vol spanning de rest van je verhaal af.
By the way, Janet en ik gaan morgen naar de opening van een nieuw restaurant in Schiedam. Welliswaar wat dichter bij huis maar ook spannend.... hahaha
Groetjes, Conny

Anoniem zei

Ha Richard,

Erg leuk om je verhalen te volgen.
Je beleeft blijkbaar weer volop en het is prettig dat de groep "close" is en goed met elkaar omgaat.
Qua weer is het blijkbaar niet altijd top, maar je moet maar denken: "Het is voorjaar". Als je terugkomt is het herfst.... Wat je wilt.

Het gaat je goed en nog veel plezier en interessante belevenissen. Zo kunnen wij ook een beetje meegenieten. HAVE FUN!

Groeten, Martin